
De câteva decenii deja încerc să înțeleg de ce ștergerea urmelor și uitarea manipulată au atâta succes în Constanța.
Am privit neputincios ani în șir când „ceva frumos” (în sens de bloc de locuințe, cu termopane, aparate de aer condiționat pe fațade și o vopsea universală ieftină) a înlocuit case vechi, altădată mândre, niciodată reparate de administrațiile publice. De ce au fost istoria și memoria atât de dificil de gestionat pentru omul simplu, pentru aleșii locali, pentru comunitate în general? Unde am greșit? Și de ce doar la Constanța și nu și în altă parte?
Recuperarea memoriei înseamnă mai mult decât repararea unor imobile „vechi”.
Dacă în atâtea decenii am fi utilizat doar arma pasiunii, tot am fi învins uitarea. Orașul acesta, însă, a pierdut de o vreme respectul pentru trecutul pe care îl are, a uitat că a fost locul în care Publius Ovidius Naso scria literatură de valoare universală când scrisul era arareori folosit în lume, a uitat că astăzi nu are o sală de teatru pentru că a avut un amfiteatru acum 2000 de ani. Constanța a uitat că acum o sută de ani avea unele dintre cele mai bune hoteluri din Europa, cum a uitat de atâtea legende care au locuit-o, de atâtea momente care au înnobilat-o, de atâta farmec cu care a cucerit. Constanța a fost înfrântă de mediocritatea celor mai mulți dintre decidenți, de năravurile hrăpărețe, de lipsa de educație, de incapacitatea de a transmite sensurile valorilor memoriei istorice. Răspunderile nu au venit și nici nu vor veni. Deconturile, însă, se plătesc deja: fără memorie, Constanța a devenit banală.
Heritage Constanța este o pastilă de cap și inimă pentru a ne readuce aminte. Doctorii care au prescris această rețetă simplă, membrii proiectului, sunt oameni care nu au abandonat și care cred că, singură, memoria este cea mai importantă. Străzile grecești, sinagoga așkenază, geamiile din piatră, memoria fabuloasei comunități armenești, bucățile de amintiri bulgare, fragilele rămășițe germane, monumentele spectaculoase de arhitectură citadină concepute de români inteligenți, toate au fost recuperate ca intenție și puse într-un timp al regăsirii orașului. Heritage Constanța nu este despre istorie, este o invitație de a respecta piatra pe care călcăm, de a iubi simplu strada pe care trecem, de a crede în valoarea orașului în care locuim.
Memoria este un început al speranței.
Când am început, în 2014, recuperarea Palatului Regal din Mamaia, uitarea se așezase zdravăn peste ruina batjocorită de toți cei aleși. În fiecare zi am picurat câte un strop de speranță. Am ales, alături de oameni minunați și dedicați, să aducem aminte. Amintirea a născut proiecte. Astăzi, Constanța este pregătită să preia moștenirea Reginei Maria și să o repună în tezaurul ei cu bijuterii inestimabile. Va mai trece timp până atunci, va mai fi nevoie de câte o poveste dar uitarea a fost înfrântă. Este cel mai bun exemplu că Heritage Constanța este o poveste despre memorie și speranță.