Încă un monument istoric restaurat în centrul Constanței. Au fost date jos schelele de pe Cercul Militar, fosta prefectură a orașului vechi

Au fost date jos schelele de pe Cercul Militar Constanța, fiind dezvăluită fațada imobilului și parte din cele două laturi. Monumentul istoric de categoria A, din Peninsula orașului, se află în plin proces de restaurare.

Conform afișului de șantier afișat la intrarea în clădire, lucrările ar trebui să fie finalizate la începutul lunii februarie 2023. Constructorul care se ocupă de restaurare este SC Tehnic Naval SRL.

Imobilul Cercului Militar a fost clădirea Prefecturii județului Constanța începând cu primii ani ai secolului al XX-lea. A fost parte a unui ansamblu de trei clădiri emblematice, din același spațiu public, care a mai cuprins Palatul Regal și Judecătoria, aflate toate într-o piață legată de gară și în mijlocul căreia s-a aflat, pentru o scurtă perioadă, Monumentul Dobrogei (distrus de armatele bulgare de ocupație în 1916).

Clădirea este realizată din subsol, parter înalt, etaj și mansardă, într-un stil eclectic, cu decorațiuni exterioare în stil neoromânesc. Intrarea principală, arcuită, are un acces de onoare și scări în formă de evantai. Deasupra intrării se află un balcon lucrat în cărămidă, cu motive neoromânești, care dădea spre piața publică.

Interioarele au fost spațiate în funcție de cerințele administrative, existând și o sală de recepții, alături de încăperi pentru oficialități și primiri. În 1916-1918, în timpul ocupației germano-bulgare a Constanței, în clădirea Prefecturii a fost instalat Comandamentul Militar German, condus de mareșalul von Mackensen.

Search