Mormântul Hypogeu: Un nou muzeu în Constanța, construit pe fonduri europene, ar urma să fie finalizat până în octombrie 2023

Foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Primăria Municipiului Constanța a eliberat autorizația de construire nr. 1.018 din 7 noiembrie 2022 privind Mormântul Pictat Hypogeu, situat pe faleză, pe strada Mircea cel Bătrân, în imediata apropiere a restaurantelor „Zorile” și „Irish Pub” și a hotelului „Chérica”.

În locul actualei barăci improprii și a spațiului neigienizat din jurul ei, Consiliul Județean Constanța urmează să aprobe un proiect din fonduri europene în valoare de 4,5 milioane lei, proiect care trebuie finalizat până în octombrie 2023. În urma lui, Constanța va avea un nou muzeu, o clădire modernă care va cuprinde Mormântul Pictat Hypogeu, spațiu care va asigura atât protecție cât și microclimatul necesar desfășurării activităților turistice fără impact asupra picturii.

Mormântul Pictat Hypogeu este un monument unic în România, datează din a doua jumătate a secolului al IV-lea și face parte din arealul necropolei cetății Tomis. Valoarea excepțională a monumentului este dată de decorul artistic al interiorului, o pictură murală cu elemente care îmbină creștinismul și cultele păgâne. Arheologii constănțeni au descoperit mormântul în anul 1988, când în zonă se realizau ample lucrări edilitare. În interior, au fost cercetate patru sicrie din lemn, fără podoabe ostentative, alături de care au mai fost descoperite încă două schelete: unul în stânga intrării și un altul, de copil, într-o amforă.

Authors

Search