Vila cu minaret din Mamaia (a prințului Barbu Știrbey) va fi renovată și transformată în hotel de lux

Primăria Municipiului Constanța a emis autorizația de construcție 1.016 din 2 noiembrie 2022 prin care firma Metfor Travel SRL (din orașul Ovidiu, județul Constanța) a obținut aprobarea demarării lucrărilor de reabilitare a vilei prințului Barbu Știrbey din Mamaia, unul dintre cele două imobile cu minaret existente pe teritoriul României.

Lucrările de reabilitare vor consta în: recompartimentare, consolidare, amenajare interioară și exterioară, modificare acoperiș pentru realizarea mansardei, împrejmuire teren. Beneficiarii vor realiza o vilă turistică cu spații corespunzătoare unei categorii superioare (4 sau 5 stele), cu 6 camere de cazare (fiecare cu baie), sală de mese pentru turiștii vilei și bucătărie cu anexe. Se vor păstra volumetria și arhitectura fațadelor clădirii, cu toate detaliile și ornamentele lor și se vor reface detaliile dispărute în timp, după documentația originală. Minaretul de colț, unic în România în acest moment, își va păstra forma, dimensiunile, detaliile și va reveni la materialele originale, acolo unde au fost înlocuite. Se va păstra, de asemenea, și feroneria interioară și exterioară.

Vila prințului Barbu Știrbey se situează în zona de protecție a Palatului Regal din Mamaia, monument istoric de categoria A. Lotul pe care a fost construită vila face parte din parcelarea aprobată în 1924, își păstrează forma originală și este mărginit de alei care și-au păstrat traseele inițiale. Vila prințului Barbu Știrbey este despărțită de Palatul Regal printr-o alee principală (Aleea Ecrene), care leagă drumul principal de pe malul lacului Siutghiol cu plaja Mării Negre.

Imobilul a fost ridicat după planurile arhitectului italian Mario Stoppa, autorul Palatului Regal din Mamaia și a Bisericii Italiene din București, a cărui semnătură în piatră se regăsește pe fațada dinspre mare a vilei. Clădirea a fost inaugurată în vara anului 1930 și este dispusă pe demisol, parter înalt, etaj și mansardă. Din punct de vedere arhitectural, constituie o copie a vilei Reginei Maria de la Balcic (Tehha Juvah). Alături de vila suveranei din Mamaia (fostul Bar Orient), care nu mai are minaretul întreg, vila prințului Barbu Știrbey reprezintă un unicat în România fiind singurele două imobile de locuit cu minaret din România.

Prințul Barbu Știrbey (1872-1946) a fost vreme de trei decenii una dintre cele mai importante și influente figuri din România, prin relațiile personale de prietenie cu Regele Carol I (1866-1914), Regele Ferdinand (1914-1927) și Regina Maria. Bunicul său, Barbu Știrbey, a fost domnitor al Țării Românești în 1849-1856. În 1913 a devenit administrator al Domeniilor Coroanei Regale, în 1927 a fost prim-ministru și a ocupat poziții în guvern în diferite cabinete în anii 1920. A condus negocierile secrete ale opoziției române cu Aliații în Al Doilea Război Mondial, la Cairo, iar în 1944 a făcut parte din delegația României care a semnat, la 12 septembrie, la Moscova, armistițiul prin care România ieșea din războiul alături de Germania nazistă. Prințul Barbu Știrbey a deținut alte trei proprietăți emblematice: Palatul Știrbey de pe Calea Victoriei din București, palatul de la Buftea (unde este înmormântat) și vila de la Brașov. În 1930, urmare a conflictelor personale cu Regele Carol al II-lea (1930-1940) a părăsit România, revenind în 1940, după abdicarea acestuia.

Author

Search